Learn to code

Waarom iedereen zou moeten leren coderen

Zes redenen om te leren coderen

Code is overal om ons heen. We brengen gemiddeld zeven uur per dag door achter een computer en we kunnen rustig stellen dat daar minstens een uur op de smartphone bij komt. Toch kunnen de meeste mensen nog geen regel code schrijven. Moeten we echt leren programmeren om mee te kunnen doen in een wereld waarin bijna ieder aspect direct te maken heeft met code, vraag je je misschien af. Absoluut niet. Maar, basisbegrip van de manier waarop de wereld om ons heen uit code is opgebouwd, kan technologie bevattelijk maken en ervoor zorgen dat we ons bewuster worden van de digitale wereld.

De sleutel tot een geweldige carrière. De wens om beroepsprogrammeur te worden is waarschijnlijk de meest voor de hand liggende reden om te leren coderen. Met het groeiende gat tussen het overvloedige aantal developer banen en het gebrekkige aantal gekwalificeerde mensen die deze banen kunnen vervullen, kan er als je kunt coderen een prachtige, uitdagende carrière met zeer goede verdiensten voor je in het verschiet liggen. Bovendien werd de baan van software developer onlangs verkozen tot de beste baan van 2014.

Je onderscheiden van de concurrentie. Natuurlijk wil niet iedereen programmeur worden. Maar zelfs als je je huidige beroep wil blijven uitoefenen, kunnen programmeervaardigheden een voordeel betekenen in de zoektocht naar een nieuwe baan, omdat je hiermee je palet aan vaardigheden uitbreidt. Je kunt bijvoorbeeld helpen bij kleine problemen in je bedrijf, van het verbeteren van de voorkant van de bedrijfswebsite tot het creëren van een taskscheduler-alarm.

De taal van de technologie spreken. Als je met technologie werkt, is het leren van programmeertaal hetzelfde als het leren van Mandarijn als je een bedrijf in China begint: het komt op z’n minst goed van pas. Als je de taal van je omgeving spreekt, kun je beter begrijpen wat er in bepaalde situaties nodig is en zul je betere beslissingen kunnen nemen. Als je een manager bent, helpt het je bijvoorbeeld om het tijd- en kostenplaatje beter te kunnen beoordelen en geeft het je meer inzicht in de problemen waar men op de ict-afdeling tegenaan loopt.

Problemen leren oplossen. Leren coderen gaat niet alleen maar over het uitrusten van de volgende generatie software-engineers. Het is ook een waardevolle vaardigheid in termen van denkwijze. De manier van denken die nodig is om te programmeren, komt ook van pas bij het oplossen van grote en complexe problemen, omdat deze je aanspoort de problemen op te breken tot kleinere delen die beter behapbaar zijn. In feite leer je zo met een zeker niveau van abstractie een model van echte problemen te creëren. Deze rekenkundige benadering van de wereld om je heen gaat veel verder dan het gebied van de technologie, en kan je in bijna ieder vakgebied helpen bij het oplossen van problemen.

Het is leuk! Het is misschien moeilijk te geloven dat de hele dag achter een computer zitten en regels typen leuk is. Jouw code in actie zien, is echter een behoorlijk magische ervaring. Serieus, heb je het wel eens geprobeerd?

Coderen voor beginners

Codecadamy | Er is geen betere plek om de beginselen van coderen te leren dan Codecademy. Hier vind je gebruiksvriendelijke interactieve tutorials voor verschillende programmeertalen, zoals JavaScript, Python en Ruby, of HTML en CSS om je website vanaf te basis op te bouwen.

Khan Academy | Khan Academy’s baanbrekende videotutorials houden je bij de les en zijn ideaal voor de absolute beginner.

Leer het een ander

Een van de beste manieren om beter te worden in zo ongeveer alles, is door het aan iemand anders te leren. Schrijf bijvoorbeeld eens een blog over het oplossen van een bepaald probleem. Als je een blog bijhoudt, nemen je kansen op een nieuwe baan in de toekomst ook toe.

Word lid van een groep. Bezoek conferenties en word lid van groepen als Stackoverflow. Zo doe je niet alleen nieuwe ideeën op, maar ontmoet je ook heel veel enthousiaste mensen waar je heel veel motivatie uit kunt halen.

Bron: blog.itjobboard.nl